Tips & Trix fra Volmax: Fire forholdsregler på tipp-plassen

Er du lastebilsjåfør i anleggsbransjen, vil du støte på utfordringer med bløtt og dårlig underlag på tipp-plasser. Her deler vi i Volmax fire enkle forholdsregler for å unngå å sette deg fast med lastebilen. Og sitter du fast, har vi noen råd for å få deg løs igjen!
Volmax tips og trix. Hjulene på en Volvo lastebil i gjørme på tipp-plass.
TIPS&TRIX: Volmax’ tips-serie består av flere filmer eller artikler hvor vi deler nyttig innsikt. Denne gangen trekker vi frem fire enkle forholdsregler på tipp-plassen, hvor underlaget kan være bløtt og utfordrende.

Det er nok mange som snakker av erfaring når de hevder at det er fort gjort å sette seg fast! Enten du kjører tippbil eller krokbil, har du – eller vil du – støte på utfordrende underlag utallige ganger. Vanskelige kjøreforhold kan nemlig oppstå uansett tid på året.

 

Fersk lastebilsjåfør på tipp-plassen?

Det å lage en god tipp er nærmest et eget fag. Ikke alle tipp-plasser du kommer borti vil være like optimale. Hvis tippen er laget i nedoverbakke, det er vanskelig å skille på gode og dårlige masser, eller du kommer ut for dårlig dosing og komprimering, så kan du oppleve vanskelige kjøreforhold selv på sommeren!

 

Det kan dermed være verdt å merke seg våre fire enkle forholdsregler, så er du forberedt!

RYGGEREGLER: «Hit, men ikke lenger» er generelt sett en grei ryggeregel på tippen. Den og tre til får du i denne korte tipsfilmen fra Volmax Kompetanse. 

Raske ryggeregler på tippen

«Stopp i tide» er kanskje den fremste ryggeregelen på tipp-plassen, gitt at underlaget ofte ikke er tipp-topp. Jo lenger ut på tippen du kommer, jo dårligere masser blir det. Å lese terrenget er dermed vesentlig for å unngå å sette deg fast. Ser du at der borte er underlaget for bløtt, til venstre er det sprekker på tippen, kanten er høy, eller i verste fall at dette ikke er innenfor HMS, burde du stoppe. Vårt fremste tips er dermed at du bør tenke at du alltid skal klare å komme ut igjen for egen maskin!

FIRE FORUTSETNINGER: Følgende «mantra» er greit å ta med seg – nemlig at du alltid skal klare å komme ut igjen for egen maskin! Disse fire forutsetningene kan ta deg i mål, gang på gang.

Lastebilens funksjoner kan hjelpe deg løs

Er uhellet ute og du sitter fast, har Volvo heldigvis utviklet flere nyttige funksjoner som kan hjelpe deg ut av uføret. Trykkavlastning er en slik kjenning, hvor du flytter trykket og vekten på bilen fra to aksler over på én. En mer ukjent funksjon er Rock Free (rugge seg fri-funksjonen i Volvo-manualen). Dette er Volvos «gyngefunksjon», som enkelt kan gi deg den friksjonen og festet du er avhengig av. En siste-utvei-funksjon er Power Take-Off (Rykk-start i instruksjonsboka), som du kan benytte i nødstilfeller når du har skikkelig dårlig friksjon.

 

Funksjons-forklaringer: For nærmere beskrivelse av og fremgangsmåte for disse funksjonene, se vår tips-artikkel og Tips&Trix-film «Når du sitter fast med lastebilen».

 

Har du ønsker om andre tips?

Vi i Volmax Kompetanse er her for deg og din Volvo! Fortell oss gjerne hva du synes eller ønsker å få svaret på i neste Tips&Trix fra Volmax: bjorn.dahl@volmax.no

Ønsker DU å prøve en Volmax Demobil?

Tippbilen som benyttes i tips-serien vår er en Volvo FMX 540. Denne bilen er skreddersydd for anleggstransport og har løftetandem med nav-reduksjoner og anleggsgirkasse. Vi har flere lastebiler tilgjengelig for prøvekjøring – da kan du også få gode tips med på veien av våre instruktører. Spør våre selgere!