RETNINGSLINJER FOR INFORMASJONSKAPSLER

1. Retningslinjer for informasjonskapsler
1.1. Om informasjonskapsler (cookies)
For å forbedre brukervennligheten og gjøre et nettsted interessant for alle besøkende, kan nettstedene ta i bruk informasjonskapsler (cookies). En av de mest kjente teknikkene omfatter bruk av informasjonskapsler. Informasjonskapsler kan brukes av nettstedeiere eller tredjeparter – som for eksempel annonsører – som kommuniserer via nettstedet du besøker.

Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettsteder lagrer på brukernes datamaskiner. Informasjon i informasjonskapsler kan også brukes til å spore surfingen din på ulike nettsteder som bruker den samme informasjonskapselen.

Informasjonskapsler blir klassifisert i henhold til varighet og hvem som definerer dem.

Vi mener det er viktig at du blir informert om informasjonskapslene som vårt nettsted benytter, og hvorfor de blir brukt. Formålet er tredelt: Vi ønsker å garantere personvernet ditt, brukervennligheten og finansieringen av nettstedet vårt på best mulig måte. I det følgende finner du nærmere forklaring om informasjonskapslene som brukt på og via nettstedet vårt, og hvorfor de blir brukt.

2. Slik bruker Volvo-konsernet og/eller dets virksomheter og varemerker informasjonskapsler
Volvo-konsernet benytter informasjonskapsler for å samle besøksstatistikk og til å registrere informasjon om dine preferanser når du navigerer gjennom nettstedene. Vårt formål med å benytte informasjonskapsler er å forbedre bruken av nettstedet for deg som besøkende.

3. Informasjonskapsler og deres funksjoner
Ulike typer informasjonskapsler blir brukt til ulike formål.
Under finner du en oversikt over de vanligste typene av informasjonskapsler og hva de blir brukt til.

3.1. Informasjonskapsler for økt
Informasjonskapsler for en økt blir lagret midlertidig i datamaskinens minne mens du surfer på et nettsted, for eksempel for å holde orden på hvilket språk du har valgt. Informasjonskapsler for en økt blir ikke lagret lenge i datamaskinen, og de forsvinner alltid når du avslutter nettleseren.

3.2. Varige eller sporingsinformasjonskapsler
En varig informasjonskapsel lagrer en fil på datamaskinen din over en lengre periode. Denne typen informasjonskapsel har en utløpsdato. Med varige informasjonskapsler kan nettsteder huske informasjon om deg og innstillingene dine til neste gang du besøker dem. Dette gir hurtigere og mer lettvint tilgang siden du, for eksempel, ikke må logge deg på igjen.

Når utløpsdatoen er passert, slettes informasjonskapselen automatisk når du kommer tilbake til nettstedet som opprettet den.

3.3. Førstehånds informasjonskapsler
Disse blir satt opp av det aktuelle nettstedet (det samme domenet som på adresselinjen i nettleseren), og kan bare leses av dette nettstedet. Slike informasjonskapsler blir vanligvis benyttet til å lagre informasjon, som for eksempel preferanser, som blir brukt når du kommer tilbake til nettstedet.

3.4. Informasjonskapsler fra tredjepart
Disse blir satt opp av andre domener enn den som vises på adresselinjen i nettleseren, og den kommer fra en annen virksomhet enn nettstedeierens.

Informasjonskapsler som for eksempel blir brukt til å samle informasjon for annonser og kundeinnhold samt for nettstedsstatistikker, kan være «tredjeparts-informasjonskapsler».

Siden informasjonskapsler fra tredjepart gjør det mulig å generere mer omfattende undersøkelser om brukernes surfevaner, blir de ansett for å være mer følsomme sett fra et integritetsperspektiv. Derfor tillater de fleste nettleserne at du justerer innstillingene dine til ikke å godta informasjonskapsler fra tredjepart.

3.5. Flash-informasjonskapsler
Flash-informasjonskapsler (lokalt delte objekter) er små datamengder som nettsteder som bruker Adobe Flash, kan lagre på datamaskinen din.

Flash-informasjonskapsler er en ny måte å spore bevegelsene dine på, og lagre mye mer informasjon om deg enn vanlige informasjonskapsler. En vesentlig ulempe med Flash-informasjonskapsler er at du ikke kan se dem i nettleseren din. De vises ikke i listen over informasjonskapsler som du kan se når du tar en kikk på hvilke informasjonskapsler som for øyeblikket er lagret i nettleseren din. Vanlige HTTP-informasjonskapsler kan ikke lagre mer enn 4 kB data, mens Flash-informasjonskapsler kan lagre opptil 100 kB.

Flash-informasjonskapsler har en teknisk design som minner om informasjonskapsler. Nesten alle nettlesere har en Flash-spiller som brukes til å vise Flash-presentasjoner. Et velkjent eksempel på Flash-presentasjoner er videospilleren på videonettstedet YouTube. (Flash-informasjonskapsler blir ikke bare forbundet med YouTube, de brukes på alle nettsteder som benytter Flash-informasjonskapsler.)

Flash-informasjonskapsler har ingen tidsbegrensning. De blir værende der til de blir slettet.

3.5.1 Dette benytter vi Flash-informasjonskapsler til
Volvo-konsernet bruker Flash-informasjonskapsler til innsamling av statistikk og innstilling av lydpreferanser.

3.5.2 Slik kan du deaktivere Flash-informasjonskapsler
Det er ikke mulig å blokkere eller administrere Flash-informasjonskapsler på samme måte i nettleseren, fordi de er lagret på et annet sted. Se panel for globale lagringsinnstillinger under administrasjon av innstillinger på Adobes nettsted.

Du får tilgang til administrasjon av innstillinger fra nettstedet til Adobe, men den kjøres lokalt på din datamaskin. Nettstedet for lagringsinnstillinger viser alle Flash-informasjonskapsler som for øyeblikket er lagret på datamaskinen din. Du kan slette Flash-informasjonskapsler fra ett og ett nettsted, eller fra alle på én gang. Det er også mulig å øke eller redusere antall kB med informasjon som blir lagret på datamaskinen din.

Ingen Flash-informasjonskapsler vil bli lagret hvis du går til globale lagringsinnstillinger og deaktiverer alternativet «Tillat Flash-innhold fra tredjepart å lagre data på datamaskinen din».

Hvis du vil velge bort Flash-informasjonskapsler fra enkelte nettsteder, kan du gjøre det via administrasjon av innstillinger.

Hvis du deaktiverer Flash-informasjonskapsler, kan vi ikke garantere at alle funksjonene på nettstedet vårt vil virke som de skal.

 

4. Oversikt over informasjonskapsler som Volvo-konsernet benytter

 

Navn på informasjonskapsel Formål
Adobe Analytics  
AMCV_###@AdobeOrg

Denne informasjonskapselen brukes til å identifisere en unik besøkende.

Utløpsdato: 2 år

s_cc

Denne informasjonskapselen blir satt og lest av JavaScript-koden for å finne ut
om informasjonskapsler er aktivert (bare satt til «Sant»).

Utløpsdato: Etter en økt

s_sq

Denne informasjonskapselen blir satt og lest av JavaScript-koden når ClickMap-funksjonen blir aktivert. Den inneholder informasjon om den forrige koblingen som brukeren klikket på.

Utløpsdato: Etter en økt

s_vi

Denne informasjonskapselen brukes til å identifisere en unik besøkende.

Utløpsdato: 2 år

s_fid

Denne informasjonskapselen brukes til å identifisere en unik besøkende.

Utløpsdato: 2 år

Adobe Target  
mbox

Informasjonskapsel satt av Adobe Target – brukes til å måle ytelsen til sidens innhold ved hjelp av A/B-testing.

Utløpsdato: 2 år

Akamai  
AKA_A2

Denne Akamai-informasjonskapselen brukes til å øke hastigheten på innholdsleveringen på nettsteder ved hjelp av adaptiv akselerasjon. Adaptiv akselerasjon (A2) er Akamais intelligente plattform som bruker ytelsesoptimeringer konstant. Ingen spesifikke brukerdata må angis.

Utløpstid: 1 time

Amazon Web Service  
AWSALB

Vi bruker en tjeneste som heter TrackDuck, slik at brukerne kan rapportere feil på nettstedet vårt. De bruker i sin tur Amazon Web Services til å være vert for systemet. AWSALB-informasjonskapselen lar dem levere tjenesten sin sømløst fra flere tjenester ved hjelp av en lastbalanserer, slik at informasjonskapselen bare registrerer hvilken serverklynge som tjener deg. 

Utløpsdato: 7 dager

Hotjar  
_hjClosedSurveyInvites

Denne informasjonskapselen settes når en besøkende interagerer med en modalpopup med en undersøkelsesinvitasjon. Den brukes for å sørge for at samme invitasjon ikke vises igjen dersom den allerede er vist.

Utløpsdato: 1 år

_hjDonePolls

Denne informasjonskapselen blir satt når en besøkende fullfører en undersøkelse med modulen Feedback Poll. Den brukes for å sørge for at samme undersøkelse ikke vises igjen dersom den allerede er utfylt.

Utløpsdato: 1 år

_hjMinimizedPolls

Denne informasjonskapselen blir satt når en besøkende minimerer en Feedback Poll-modul. Den brukes for å sørge for at modulen forsetter å være minimert mens den besøkende navigerer gjennom nettstedet.

Utløpsdato: 1 år

_hjDoneTestersWidgets

Denne informasjonskapselen blir satt når en besøkende sender inn informasjon i modulen Recruit User Testers. Den brukes for å sørge for at samme skjema ikke vises igjen dersom det allerede er utfylt.

Utløpsdato: 1 år

_hjMinimizedTestersWidgets

Denne informasjonskapselen blir satt når en besøkende minimerer en Recruit User Testers-modul. Den brukes for å sørge for at modulen forsetter å være minimert mens den besøkende navigerer gjennom nettstedet.

Utløpsdato: 1 år

_hjDoneSurveys

Denne informasjonskapselen blir satt når en besøkende fullfører en undersøkelse. Den brukes for bare å laste inn undersøkelsesinnholdet hvis den besøkende ikke har fullført undersøkelsen ennå.

Utløpsdato: 1 år

hjIncludedInSample

Denne informasjonskapselen er satt for å la Hotjar vite om den besøkende er inkludert i prøven som brukes til å generere varmekart, trakter, opptak, osv.

Utløpsdato: 1 år

_hjShownFeedbackMessage

Denne informasjonskapselen blir satt når en besøkende minimerer eller fullfører Incoming Feedback. Dette gjøres for at Incoming Feedback lastes som minimert umiddelbart hvis de navigerer til en annen side der den er satt til å vises.

Utløpsdato: 1 år

_hjRecordingEnabled

Denne verdien blir satt når et opptak starter. Den brukes til å se om brukeren allerede registrerer denne økten.

Utløpsdato: 1 år

Google Analytics  
__utmb

På noen av våre nettsteder og sider bruker vi Google Analytics til å samle inn data for statistikk. Denne informasjonskapselen fastsetter besøkerøkt.

Utløpsdato: Etter en økt

__utma

Denne informasjonskapselen identifiserer unike besøkende

Utløpsdato: 2 år

__utmz

Denne informasjonskapselen sporer trafikkilder og navigering.

Utløpsdato: 6 måneder

_ga 

Denne informasjonskapselen brukes til å skille mellom brukere.

Utløpsdato: 2 år

_gid

Denne informasjonskapselen brukes til å skille mellom brukere.

Utløpstid: 24 timer

_gat

Denne informasjonskapselen brukes for å begrense antall forespørsler. Hvis Google Analytics distribueres via Google Tag Manager.

Utløpstid: 1 minutt

Google AdWords  
NID

Denne informasjonskapselen registrerer en unik ID som identifiserer enheten til en returbruker. ID-en brukes til målrettede annonser.

Utløpsdato: 6 måneder

Facebook  
fr

Brukes av Facebook som deres primære informasjonskapsel for annonsering, brukes til å levere, måle og forbedre relevansen til annonser.

Utløpsdato: 3 måneder

datr

Formålet med datr-informasjonskapselen er å identifisere nettleseren som brukes til å koble til Facebook uavhengig av den innloggede brukeren. Denne informasjonskapselen spiller en nøkkelrolle i Facebooks sikkerhetsfunksjoner og nettstedets integritetsfunksjoner.

Utløpsdato: 1 år

locale

Denne informasjonskapselen inneholder visningsstedet til den sist loggede brukeren i denne nettleseren. Denne informasjonskapselen settes bare etter at brukeren har logget ut.

Utløpsdato: 6 dager

wd

Denne informasjonen lagrer dimensjonene til nettleservinduet og brukes av Facebook for å optimalisere gjengivelsen av siden.

Utløpsdato: 7 dager

LinkedIn  
bcookie

Brukes av den sosiale nettverkstjenesten LinkedIn for å overvåke bruken av innebygde tjenester, informasjonskapsel for nettleser-ID.

Utløpsdato: 1 år

bscookie

Brukes av den sosiale nettverkstjenesten LinkedIn for å overvåke bruken av innebygde tjenester. Sikker informasjonskapsel for nettleser-ID.

Utløpsdato: 1 år

lidc

Brukes av den sosiale nettverkstjenesten LinkedIn for å overvåke bruken av innebygde tjenester. 

Utløpsdato: 1 år

BizoID

LinkedIn annonseanalyse

Utløpsdato: 6 måneder

Youtube  
PREF

Registrerer en unik ID som brukes av Google for å holde statistikk over hvordan den besøkende bruker YouTube-videoer på forskjellige nettsteder.

Utløpsdato: 2 år

5. Oversikt over informasjonskapsler fra tredjepart

 

Navn på informasjonskapsel Formål
__stid
__uset
__unam
__stacxiommap
__stgmap
__stamap
__stdlxmap
pxcelBcnLcy
pxcelPage_c010
Dette er et verktøy som gir våre besøkende mulighet til å dele og anbefale innhold fra Volvo Trucks' nettsted i sosiale nettverk.
UID
UIDR
Vi benytter ScorecardResearch nettstedsmerker til å samle inn data, som for eksempel nye i forhold til faste besøkende, tidsstempel, nettadressen og overskriften til nettsiden. ScorecardResearch-merking blir ikke brukt til å identifisere hvilken bruker som besøker en nettside. I tillegg blir data som er samlet inn av ScorecardResearch, bare brukt i et oppsummert skjema. Med andre ord står det ikke i rapportene som er opprettet fra disse dataene, at Datamaskin 1 gikk fra Nettsted A til Nettsted B og til Nettsted C. I stedet for vil rapportene alltid være basert på en hel samling av ulike datamaskiner, som betyr at rapportene vil inneholde informasjon som «67 % av hele Internett-populasjonen gikk til Nettsted A», eller «35 % av de som gikk til Nettsted A besøkte også Nettsted B».
demdex Denne informasjonskapselen brukes av Adobe Analytics for å identifisere unike besøkende på tvers av domener. Demex-informasjonskapselen settes i tredjepartsdomenet demdex.net i nettleseren. Dette domenet er separat fra nettstedet som brukeren besøker for øyeblikket.
RT Informasjonskapsel som brukes til å logge på med LinkedIn.

6. Administrere informasjonskapsler

 

6.1. Slik viser du informasjonskapsler
Siden informasjonskapsler er vanlige tekstfiler, kan de leses med de fleste tekstredigerings- eller ordbehandlingsprogrammer. Du kan klikke på en informasjonskapsel for å åpne den. Nedenfor finner du en oversikt over koblinger til hvordan du kan vise informasjonskapsler i ulike nettlesere. Hvis du bruker en annen nettleser, kan du se den nettleserens egen informasjon om informasjonskapsler. Hvis du bruker en mobiltelefon, kan du se håndboken for mer informasjon.

Firefox

Chrome

Internet Explorer 8-10


6.2. Deaktivering/aktivering eller sletting av informasjonskapsler
Bruk nettleserinnstillingene til å begrense eller blokkere informasjonskapsler.

Hvis du ikke vil at nettsteder skal plassere informasjonskapsler på datamaskinen din, kan du tilpasse nettleserinnstillingene dine slik at du vil bli varslet før noen informasjonskapsler blir plassert. Du kan tilpasse innstillingene tilsvarende slik at nettleseren din avviser alle informasjonskapsler, eller bare informasjonskapsler fra tredjepart. På samme måte kan du fjerne hvilke som helst av informasjonskapslene som allerede er plassert. Vær oppmerksom på at du må tilpasse innstillingene for hver nettleser og datamaskin som du bruker.

Vær oppmerksom på at hvis du ikke vil ha informasjonskapsler, kan vi ikke lenger garantere at alle funksjonene på nettstedet vårt vil være tilgjengelige. Noen funksjoner kan forsvinne, og du vil eventuelt ikke lenger kunne besøke visse nettsteder. Selv om du avviser informasjonskapsler, betyr ikke det at du ikke lenger får noen annonser. Forskjellen er at annonsene da ikke lenger vil være skreddersydd til dine interesser og de vil bli gjentatt hyppigere.

Hver nettleser har sin egen metode for å tilpasse innstillingene. Ved behov, kan du sjekke «hjelp»-funksjonen til nettleseren for å foreta de riktige innstillingene.

For å deaktivere informasjonskapsler på mobiltelefonen, finner du mer informasjon i brukerveiledningen.

Du kan lese mer om informasjonskapsler på Internett, http://www.aboutcookies.org/

7. Andre/uforutsette informasjonskapsler
På grunn av måten Internett og nettsteder fungerer på, har vi ikke alltid kjennskap til informasjonskapsler som blir plassert av tredjeparter via vårt nettsted. Dette gjelder særlig i tilfeller hvor nettsiden vår inneholder såkalte innebygde elementer: tekster, dokumenter, bilder eller korte videoer som er lagret hos en annen part, men vist på, i eller via vårt nettsted.

I tilfelle du skulle komme over informasjonskapsler på dette nettstedet som vi ikke har ført opp ovenfor, vil vi gjerne få vite det. Alternativt kan du kontakte den aktuelle tredjeparten og spørre om hvilke informasjonskapsler de plasserer, hvorfor de gjør det, informasjonskapselens levetid og hvordan de har garantert ditt personvern.

8. Kontakt
Vi må eventuelt tilpasse disse retningslinjene fra tid til annen, som kan skyldes endringer i nettstedet vårt eller forskrifter om informasjonskapsler. Vi er berettiget til å endre innholdet i retningslinjene og informasjonskapslene som er oppført, til en hver tid og uten forvarsel. Du kan besøke denne nettsiden for å se den siste versjonen.

Hvis du fremdeles skulle ha spørsmål og/eller kommentarer, kan du kontakte oss her.
Oppdatert 2018