Et lederansvar å snu ansattes holdninger til elbil

Volmax
2025-03-12
4 min
Author
Volmax

Det sier Øystein Seim, sjef for Seim Maskin. Han var selv skeptisk til elektrifisering av bilparken, men nylig ble ytterligere 10 el-varebiler kjøpt inn.

 

Foreløpig er bare én av lastebilene elektrisk, men en ny tilbudsforespørsel er nettopp sendt til Volmax. For Øystein Seim vet hvilken vei det går.

– Rammeavtalene vi har med Sandefjord, Tønsberg og Færder kommuner hadde ikke vært mulig uten elektrisk lastebil. Og jeg blir kontaktet av bransjekolleger som vil leie oss inn på enkeltoppdrag, der deres oppdragsgivere krever nullutslipp. Et tydelig bevis på at elektrisk lastebil gir oss et konkurransefortrinn, mener han.

 

Les også Container Transport Larviks erfaringer med elektrisk lastebil.

Viktig med riktig holdning

Øystein Seim peker mot bilen, som i dag brukes på Eik. Der står renovering av vann og avløp, for nettopp Tønsberg kommune, på agendaen. Sjåfør Martin Syvertsen er nyansatt og valgt ut spesielt fordi han vil kjøre elektrisk lastebil.

 

– Det er et lederansvar å snu de ansattes holdninger til el-lastebiler, sier Seim. Sjåfører må forstå at det handler om hvorvidt det finnes jobb til deg om noen år, eller ikke. At du synes det er tøft å kjøre lastebil, er ikke nok. Du må forstå bedriftens og samfunnets beste. Vi må tilpasse oss kundenes ønsker og krav. Når nye sjåfører skal ansattes, er jeg opptatt av deres holdninger. 

Daglig leder i Seim Maskin, Øystein Seim, sammen med sjåfør Martin Syvertsen som er håndplukket fordi han vil kjøre elektrisk lastebil.

Han legger samtidig ikke skjul på at det er en stor økonomisk investering, og har forståelse for at det er vanskelig for mange.
 

– For min del handler imidlertid ikke det å drive bedrift om å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid, men å ha et langsiktig perspektiv som er bærekraftig, understreker han.

 

Motiveres av flinke folk

Og Seim vet hva han snakker om. Med en gammel lastebil og gravemaskin startet den skoleleie 20-åringen med å leie seg ut til anleggsbransjen. Nå, 30 år senere, eier han tre selskaper, som til sammen omsetter for 170 millioner og har nær 50 ansatte på lønningslista. I fjor ble han kåret til «Årets leder» av Sandefjord næringsforening, og han har sin egen stjerne i byens «Gründer walk of fame». Slikt blir lagt merke til, og utenlandske investeringsselskaper skraper på døra. Men hverken Seim Maskin, Seim Asfalt eller Seim Gjerde er til salgs.

– Det hadde sikkert vært fint å drikke vin i Frankrike og telle penger, mens jeg irriterte meg over formuesskatten, men det er ikke lykke for meg, sier Øystein Seim og ler høyt. Det som motiverer meg, er alle de flinke folka jeg jobber med.

 

For Øystein Seim er opptatt av menneskene rundt seg. På arbeidsplassen. I lokalmiljøet. Blant kunder. Og samarbeidspartnere.

 

– Det er jo folka i Volmax som er grunnen til at jeg er kunde der. Selvsagt må bilene fungere, og Volvo lastebiler gjør dét. Men det gjør også andre lastebilmerker. I Volmax er de hel ved; lydhøre, hyggelige og kaster seg rundt for å hjelpe. De tar meg på alvor og inviterer til dialog, også hvis jeg har ting å klage på. Vi deler synet på bærekraft, og basert på deres innspill, har jeg utviklet vår egen bærekraftsrapport(pdf). 

Øystein Seim er godt fornøyd med Volvo, men røper at det er folka i Volmax som er hovedårsaken til at han er kunde.

Enkelt miljøregnskap

Seim tar frem mobilen og viser frem flåtestyringssystemet Linx, og forklarer:

– Her samles alle data, uavhengig av type bil, maskin eller merke. Tidligere brukte vi mye tid på å manuelt sammenstille data fra ulike systemer. Linx er med på å gjøre oss mer lønnsomme, fordi det effektiviserer driften, ved at vi har alt i ett system. Og miljøregnskapet er enkelt å administrere. Kjørebok og sjåførscore blir også håndtert i Linx.

Linx er egenutviklet av moderselskapet til Volmax; Cognia. Det tror Seim er en stor fordel.

– De er lydhøre i forhold til tilbakemeldinger, og justerer design og funksjoner etter innspill fra oss kunder.

Linx er med på å gjøre oss mer lønnsomme.

 

 

 

 

 

I Linx samles alle kjøredata, uavhengig av type bil, maskin eller merke, forklarer Øystein Seim (t.h.) Her sammen med sjøfør Martin Syvertsen som bruker Linx til å registrere kjøre- og hviletid.

Viktig med lokal tilhørighet

Tett dialog, korte avstander og lokal tilhørighet er noe som ligger Seims hjerte nær.

 

– Det er enkelt å svippe innom Borgeskogen og slå av en prat. Dessuten synes jeg lokale aktører bør støtte hverandre og lokalsamfunnet vi lever i.

 

Årlig sponser han mange i lokalsamfunnet med betydelige beløp. Og han var med på å grunnlegge Mulighetshuset i Sandefjord, som i fjor sørget for at 50 unge mennesker uten arbeid eller skoleplass fikk fast jobb.

 

– Alle i Norge trenger ikke en masterutdanning. Vi trenger lastebilsjåfører også. Å få unge mennesker i jobb – det er virkelig bærekraftig, avslutter Seim engasjert.